Bezoek onze reisboekhandel op de eerste verdieping!

We tekenen 460 jaar na datum. In 1562 werkte Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk terug op de kaart zou moeten zetten. De haven van Brugge leed onder zware concurrentie en de stad had een middel nodig om haar makkelijke bereikbaarheid en ideale infrastructuur in de verf te zetten. Daar ontstond het plattegrond, dat inmiddels door vele Bruggelingen geliefd is en in vele Brugse woningen hangt.

Dit jaar zette een enthousiaste historicus zijn schouders onder een prachtige heruitgave van deze kaart. Met een graficus en veel studiewerk maakten ze een volledig nieuwe scan van de kaart, deden de verschillende delen aan elkaar passen, zorgden voor een resem correcties en zochten een drukker die er iets moois van kon maken.

Zo krijgt het plan van Marcus Gerards een prachtige en welkome update voor de 21e eeuw - én op het originele formaat van de 16e-eeuwse uitgave. Wijzelf liepen ook over van enthousiasme bij de eerste bezichtiging van deze kaart en bieden ze dan ook met gepaste trots aan.

De detail en scherpheid die uit de kaart zijn gehaald zijn ongezien en maken het een waar genot om op verkenning te gaan door straten en steegjes, langs de schepen die op de reitjes varen en alle mogelijke dieren en figuren die het straatbeeld van Brugge sieren.

Driemaal in vol ornaat voor ieders genot

Het nieuwe plattegrond is in drie verschillende versies te verkrijgen. Er zijn de standaard kleine en grote versie. De grote versie volgt de originele afmetingen van de tekening van Marcus Gerards op het majestueuze formaat van 190 x 110 cm. Een kleinere versie van 95 x 55 cm is eveneens verkrijgbaar.

Daarnaast is de versie op origineel formaat ook verkrijgbaar in een luxe editie op kwaliteitspapier van Hahnemühle. In onderstaand overzicht zetten we ze even op een rijtje.