Dit najaar staat Joseph Roth opnieuw volop in de belangstelling. Al was die de afgelopen jaren niet aflatend, met enkele nieuwe verschijningen mag je gerust zeggen dat de aandacht opnieuw piekt. Zo verwachten we twee veelbelovende boeken die de levensloop van Roth ontsluiten en ons dichter bij de persoon achter de literatuur brengen. Een biografie van de gewaardeerde biograaf Kim Peiron én een vertaling van het verslag van Soma Morgenstern, een goeie vriend van de betreurde schrijver. 

Bovendien verschijnen deze maand ook twee nieuwe delen in de reeks klassiekers van uitgeverij Veen. We zetten ze daarom graag nog eens in de aandacht. Tijd voor een overzichtje!


Vlucht en einde van Joseph Roth
Soma Morgenstern ontmoette Joseph Roth voor het eerst in 1909 in Lemberg (het huidige Lviv) tijdens een congres van joodse scholieren. Hun gezamenlijke achtergrond – beiden waren afkomstig uit Galicië, een verre uithoek van het Habsburgse rijk, tegenwoordig Oekraïne – schiep meteen een gevoel van verbondenheid. Beiden gingen in Wenen studeren en toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak werden ze soldaat aan het front in Oost-Galicië. Vervolgens werden ze allebei correspondent voor de cultuurpagina’s van de Frankfurter Zeitung – Morgenstern in Wenen en Roth in Berlijn. 
 
Toen in 1933 Hitler aan de macht kwam, vluchtte Roth naar Parijs, waar hij ten slotte in een klein hotel zijn laatste onderkomen vond. In 1934 vluchtte ook Morgenstern naar Parijs en nam een kamer in hetzelfde hotel. In weerwil van Morgensterns pogingen Roth van de drank af te krijgen, nam diens alcoholverslaving alleen maar toe, tot hij uiteindelijk in mei 1939 overleed aan de gevolgen ervan.
 
In Vlucht en einde van Joseph Roth schetst Morgenstern een zeer persoonlijk beeld van zijn bewogen vriendschap met Joseph Roth in politiek dramatische  tijden.  
 
Soma Morgenstern
Vertaald door Els Snick
Uitgeverij Van Oorschot
Verschijnt op 18 november
Bestel of reserveer via onze webshop
 

Eindeloze vlucht - het leven van Joseph Roth
Het oeuvre van journalist en romancier Joseph Roth (1894-1939) leest als een treurdicht voor de kosmopolitische, tolerante, tot ondergang gedoemde cultuur van Centraal-Europa, die haar hoogtijdagen vlak voor de Eerste Wereldoorlog beleefde. Hij was een scherpzinnig waarnemer en chroniqueur van zijn eigen tijd en een duistere profeet van de onze.
 
In deze eerste biografie van Joseph Roth in Nederlandse vertaling volgt de Engelse journalist en biograaf Keiron Pim Roth langs alle etappes van zijn leven. Roths geboortegrond en jeugd aan de rand van de joodse gemeenschap vormden een onuitputtelijke, haast mythische bron voor meesterwerken als Radetzkymars en Job.
 
Zijn jaren als verslaggever in onder andere Wenen en Berlijn tijdens het interbellum inspireerden hem tot bijna profetische romans als Rebellie en Rechts en links. Pim brengt in dit meeslepende standaardwerk de fijnmazige verbanden in kaart tussen de levens­weg en het werk van een van de grootste Europese schrijvers van de twintigste eeuw.
 
Keiron Pim
Uitgeverij Atlas Contact
Verschijnt op 15 november
Bestel of reserveer via onze webshop
 

Veen klassiekers aan een vriendenprijs!
Joseph Roth is al lang geen vreemde meer in de reeks klassiekers van uitgeverij Veen.
Dit najaar (her)verschijnen twee van Roths romans voor het eerst in deze mooie reeks.:   
  - Het sprookje van de 1002e nacht;
  - Rebellie;
 
Om dit te vieren zetten we de boeken graag nog eens in de spotlight met een vriendenprijsje! Alle delen, inclusief de nieuwe zijn tijdelijk verkrijgbaar voor €12,50!  
Daaronder zetten we ook graag nog eens enkele andere interessante titels rond Joseph Roth op een rijtje.

Rebellie
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
Rechts en links
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
Vlucht zonder einde
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
Tarabas
€ 18,99 € 12,50
Joseph Roth
Radetzkymars
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
Het valse gewicht
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
De Kapucijner Crypte
€ 12,50
Joseph Roth
Het spinnenweb
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
Job
€ 12,50
Joseph Roth
Hotel Savoy
€ 12,50
Joseph Roth
Biecht van een moordenaar
€ 16,99 € 12,50
Joseph Roth
De buste van de keizer en andere verhalen
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
De honderd dagen
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth
Zipper en zijn vader
€ 15,00 € 12,50
Joseph Roth

Het land tussen de talen
€ 17,50
Stefan Zweig
Elke vriendschap met mij is verderfelijk
€ 29,99
Joseph Roth-Stefan Zweig
Radetzkymars
€ 22,50
Joseph Roth
Charleston op de vulkaan
€ 20,00
Joseph Roth
Hotelmens
€ 20,00
Joseph Roth
Spoken in Moskou
€ 21,99
Joseph Roth