Voor een leven met boeken

0

KAAP Noord - Hester Knibbe, Jannie Regnerus en Marije Langelaar

22-11-2020 11:00

Typisch of atypisch? Wie de Nederlandse literatuur afsplitst van het overkoepelende “Nederlandstalige” zal wellicht meer dan enkele verschillen opmerken met Vlaams leesvoer. Maar valt ze ook te typeren?

Met Hester Knibbe, Jannie Regnerus en Marije Langelaar spreken we deze morgen over literatuur als kunstvorm. Drie uitgesproken artistieke vrouwen, die naast het schrijven ook andere media opzoeken en die binnenbrengen in hun literair werk.

Dichteres Hester Knibbe rijgt de complimenten aan elkaar voor haar poëzie. Een paar jaar geleden won ze de VSB Poëzieprijs voor “Archaïsch de dieren”. Daarna volgde nog “As, vuur” en dit jaar verscheen onder goedkeurend oog van de critici “Inzake dit huis”. Knibbe verweeft een opmerkelijke lyriek met diepgaande paradoxen tussen houvast en vrijheid.

Jannie Regnerus is beeldend kunstenaar en schrijfster. Ze begon haar schrijfcarrière met boeken over haar verblijven in Mongolië en Japan, dat bekroond werd, schreef vervolgens meerdere romans, waaronder Het Lam, waarin een belangrijke rol is weggelegd voor Van Eyck. In “Het Wolkenpaviljoen” schetst Regnerus de val van een architect die voor zichzelf en zijn dochter een nieuw thuis probeert op te bouwen na het stranden van zijn huwelijk.

Marije Langelaar is veelzijdig in haar schrijverschap en heeft zowel essays, poëzie als romans op haar naam staan. Als liefhebber van beeldende kunst typeert ze zich door het beeldrijke en subjectieve te omarmen als voortdurende zoektocht. “Het jaar van de rode os” is een indringend drieluik dat tijd en ruimte overspant. Geen van beide liggen vast. Men kan alles worden en alles is met elkaar verweven.

Wanneer? Zondag 6 december om 11.00 uur
Waar? KAAP - Zeedijk 10, Oostende
Inkom? € 10,- vvk / € 13,- add
Tickets via 
www.kaap.be

Terug naar de lijst