Brugge in boeken, een bloemlezing


Brugge is niet weg te slaan uit de literatuur. Jaarlijks verschijnen verschillende nieuwe boeken over de stad van water. En dit najaar staan enkele opmerkelijke titels toch bovenaan de lijst. Een mooie gelegenheid om een overzichtje te maken dus.

Lokale kenners zetten de sluizen open
Brugge is veel historici rijk. Duiken in het verleden van de stad is hier een soort nationale sport. Jo Berten voert dit seizoen de toppers aan met zijn nieuwe boek "Brugge, stad van water", waarin hij zich verdiept in de relatie tussen Brugge en haar reien en kanalen tot en met de zee. Hoe bepaalden de waterlopen hoe de gebouwen in de stad eruit zien? Hoe cruciaal was water voor de handel in de stad en het soort goederen dat werd binnengehaald? En wat betekenen "de reitjes" nu als bron van plezier voor de stad en haar bewoners? Berten bespreekt het allemaal met kleurrijke anekdotiek!

Nog een topper is het nieuwe boek van het trio Nico Blontrock, Chris Weymeis en Rudy De Nolf. Na vorige samenwerkingen, slaan de drie heren opnieuw de handen in elkaar om de gesloten deuren en over blinde muren van Brugge te kijken. Ze ontsluiten een 50-tal plekken waar je als buitenstaander normaal gezien niet komt, laat staan dat je ze kent! Een verrassende blik achter de schermen voor nieuwsgierige zielen.

Een paar jaar geleden verscheen een aparte nieuwe uitgave, die dit jaar een dankbaar vervolg krijgt. In de heruitgave van "Brugse stoven tijdens de late middeleeuwen" krijg je een overzicht van het reilen en zeilen van de badstoven in de stad van water. Wat waren ze en wat gebeurde er zoal? In tekst en rijk geïllustreerd leer je er in dit boek meer over.

Verder zetten we een paar andere boeken graag nog eens in de kijker. Zo werd het boek "Brugge voor Napoleon" van o.m. Bert Gevaert in prijs verlaagd en is er nog steeds het inmiddels tot standaardwerk geworden boek "Een middeleeuwse metropool" onder redactie van Jan Dumolyn. Een waardevolle aanvulling daarbij is absoluut het boek "Brugge in objecten", dat honderd archeologische vondsten van foto's en context voorziet. 

Een paar bijzonderheden zijn nog het boek over de restauratie van het Hof Bladelin, dat prachtige foto's van de opgefriste taferelen omvat van een prestigeproject voor onze stad. Afgelopen zomer verscheen ook het fotografische boek "Brugge in oorlog - 1940-1944", met foto's en postkaarten van Brugge tijdens de bezetting. 

En voor de poëtische noot zorgen de bundels "Kanten stad", die de gedichten van 5 van onze stadsdichters verzamelt. En de bloemlezing "Zwanen", diverse legenden, verhalen en anekdotes waarin de sierlijke vogels centraal staan en waarin voor Brugge ook een mooie rol is weggelegd.


Vloethemveld
€ 45,00
Géry Cappon-Ludo Meulebrouck-Arnout Zwaenepoel
Brugge, stad van water
€ 24,99
Jo Berten
Brugge ongezien
€ 29,95
Nico Blontrock-Chris Weymeis-Rudy De Nolf
Brugse stoven tijdens de late middeleeuwen
€ 35,00
Jean Luc Meulemeester
Brugge voor Napoleon
€ 59,90 € 29,95
Henk Anseeuw-Jan Anseeuw-Bert Gevaert
Zwanen - Veertig cultuurhistorische verhalen
€ 24,99
Liesbet Vereertbrugghen
Het Hof Bladelin in Brugge
€ 59,95
Lieve Watteeuw
Kanten Stad - Brugge in gedichten
€ 17,90
Hedwig Speliers-Peter Theunynck-Lies Van Gasse-Marcus Cumberlege-Herman Leenders

Marcus Gerards' stadsplan van Brugge voor de 21e eeuw
We tekenen 460 jaar na datum. In 1562 werkte Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk terug op de kaart zou moeten zetten. De haven van Brugge leed onder zware concurrentie en de stad had een middel nodig om haar makkelijke bereikbaarheid en ideale infrastructuur in de verf te zetten. Daar ontstond het plattegrond, dat inmiddels door vele Bruggelingen geliefd is en in vele Brugse woningen hangt.

Dit jaar zette een enthousiaste historicus zijn schouders onder een prachtige heruitgave van deze kaart. Met een graficus en veel studiewerk maakten ze een volledig nieuwe scan van de kaart, deden de verschillende delen aan elkaar passen, zorgden voor een resem correcties en zochten een drukker die er iets moois van kon maken.

Zo krijgt het plan van Marcus Gerards een prachtige en welkome update voor de 21e eeuw - én op het originele formaat van de 16e-eeuwse uitgave. Wijzelf liepen ook over van enthousiasme bij de eerste bezichtiging van deze kaart en bieden ze dan ook met gepaste trots aan.

De detail en scherpheid die uit de kaart zijn gehaald zijn ongezien en maken het een waar genot om op verkenning te gaan door straten en steegjes, langs de schepen die op de reitjes varen en alle mogelijke dieren en figuren die het straatbeeld van Brugge sieren.

Driemaal in vol ornaat voor ieders genot
Het nieuwe plattegrond is in drie verschillende versies te verkrijgen. Er zijn de standaard kleine en grote versie. De grote versie volgt de originele afmetingen van de tekening van Marcus Gerards op het majestueuze formaat van 190 x 110 cm. Een kleinere versie van 95 x 55 cm is eveneens verkrijgbaar.

Daarnaast is de versie op origineel formaat ook verkrijgbaar in een luxe editie op kwaliteitspapier van Hahnemühle. In onderstaand overzicht zetten we ze even op een rijtje.