Bezoek onze reisboekhandel op de eerste verdieping!

Ik zoek een vriendelijk mens


Nederlands | 29-05-2024 | 336 pagina's

9789048871414

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 24,99


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Een duizelingwekkende zoektocht naar de waarheid

Tekst achterflap

In 1938 proberen Joodse gezinnen Wenen te ontvluchten. Wanhopig plaatsen ze advertenties waarin ze hun kinderen aanbieden aan de lezers van een Britse krant, de Manchester Guardian. De juiste woorden in de juiste volgorde kunnen het verschil betekenen tussen leven en dood.

Drieëntachtig jaar later stuit Guardian-journalist Julian Borger op de advertentie die zijn vader Robert van de nazi's heeft gered. Robert had dit geheim gehouden, net als bijna alles over zijn traumatische Weense jeugd, totdat hij zichzelf van het leven beroofde. Geïntrigeerd door de schaduwen van het verleden van zijn familie en beginnend met niets anders dan een pagina met krantenadvertenties, volgt Borger de opmerkelijke verhalen van zijn vader, de andere geadverteerde kinderen en hun families, elk in de maalstroom van een wereld in oorlog.

Van een Weense radiowinkel tot het getto van Sjanghai, interneringskampen en familiehuizen in Groot-Brittannië, de diepe bossen en concentratiekampen van nazi-Duitsland, smokkelaars die Joodse levens redden in Nederland, een onwaarschijnlijke Franse verzetscel en een verlossend overlevingsverhaal in New York. Borger ontrafelt de verbazingwekkende reizen van de kinderen door toedoen van het lot, hun verhalen over trauma's en de vriendelijkheid van vreemden.

Ik zoek een vriendelijk mens is een aangrijpend familieverhaal over verdriet, moed en hoop, dat ons verbindt met meerdere generaties, verre continenten en de verborgen geschiedenissen van ons bijna onvoorstelbare verleden.

Biografie

Julian Borger was correspondent in de Verenigde Staten, Oost-Europa, de Balkan, het Midden-Oosten en Iran, en versloeg de Bosnische oorlog voor de bbc. Nu is hij al jaren redacteur bij The Guardian. Daar won hij met zijn redactieteam de Pulitzerprijs voor de Snowden-files. Zijn boek uit 2016, The Butcher's Trail, werd lovend ontvangen en o.a. gerecenseerd door Time, Newsweek, The Independent, The Guardian en The Wall Street Journal.

Details

EAN :9789048871414
Auteur: 
Uitgever :Overamstel Uitgevers
Publicatie datum :  29-05-2024
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :210 mm
Breedte :136 mm
Dikte :31 mm
Gewicht :398 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :336
Keywords :  archief;archiefonderzoek;de haas met de ogen van barnsteen;edmund de waal;julian borger;londen;oost-weststraat;oostenrijk;phillipe sands;shanghai;the guardian;tweede wereldoorlog;wenen;wij willen hier geen avonturiers