Alexandrië


Nederlands | 26-05-2021 | 400 pages

€ 24,99


    Bestelbaar


Tekst achterflap

Eeuwenlang was Alexandrië onder de Bergen een kruispunt tussen Oost en West. Totdat de stad spoorloos verdween. In 1833 werd de stad teruggevonden door degene van wie je dat het minst zou verwachten: Charles Masson, een gewone Londense jongen uit de arbeidersklasse die zichzelf achtereenvolgens ontpopte als deserteur, pelgrim, arts, archeoloog engerenommeerd geleerde.
Als de hoofdpersoon in een van de meest bijzondere verhalen uit de geschiedenis dronk Masson thee met koningen, reisde hij in het gezelschap van heiligen en wist hij zich te hullen in honderd-en-eenvermommingen. Hij zag dingen die geen westerling ooit had gezien. Hij spioneerde voor de Britse Oost-Indische Compagnie en werd er daarnaast van verdacht dat hij voor Rusland spioneerde. Dit was immers het tijdperk van de 'Great Game' toen de imperialistische grootmachten elkaar in die zo onwaarschijnlijk mooie contreien naar de kroon staken. Masson ontdekte tienduizenden objecten uit de Afghaanse geschiedenis, hij kreeg een eigen koninkrijk aangeboden en hij veranderde de wereld.
Op basis van nauwgezet onderzoek vertelt dit boek over een doldwaze reis dwars door het India en Afghanistan van de negentiende eeuw. Het schetst een wereld van spionnen en dromers, van lanterfanters en opportunisten, van extreem militair en persoonlijk geweld en vooral ook van grenzeloze hoop.


Korte beschrijving/Annotatie

Hoe een eenvoudige Engelsman de loop van de geschiedenis veranderde


Biografie

Edmund Richardson is professor Klassieke Talen aan de universiteit van Durham. Hij publiceerde in 2013 Classical Victorians: Scholars, Scoundrels and Generals in Pursuit of Antiquity. In 2016 werd hij uitgeroepen tot een van de New Generation Thinkers door de BBC/AHRC.


Recensie/Quote

Een non-fictiewerk dat leest als een avonturenroman van KiplingDetails

  EAN :9789048860487
  Auteur: 
  Uitgever :Overamstel Uitgevers
  Vertaler : Alexander van Kesteren
  Verschijningsdatum :  26-05-2021
  Formaat :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :135 mm
  Breedte :211 mm
  Dikte :33 mm
  Gewicht :547 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :400
  Trefwoorden :  afghanistan;alexander de grote;alexandrië;archeologie;great game;imperialisme;kolonialisme;reizen;spionage