Bezoek onze reisboekhandel op de eerste verdieping!

Het Tokiotribunaal

De geboorte van het moderne Azië

Nederlands | 19-10-2023 | 896 pages

€ 49,99

   Bestelbaar


Korte beschrijving/Annotatie

Een baanbrekend boek over de grotendeels vergeten Aziatische tegenhanger van de Processen van Neurenberg


Tekst achterflap

In de weken nadat Japan zich eindelijk had overgegeven aan de geallieerden, boog de wereld zich over de kwestie hoe men na al die jaren van bloedvergieten en verwoesting nu verder moest. Voor Truman, MacArthur en hun medeoverwinnaars leek het duidelijk hoe het recht moest zegevieren: de leiders van Japan moesten worden berecht en gestraft voor de verrassingsaanval op Pearl Harbor, voor de wreedheden die waren begaan tegen burgers in Nederlands-Indië, China, op de Filipijnen en elders, en voor de buitensporige mishandeling van krijgsgevangenen bij beruchte incidenten als de dodenmars van Bataan. Voor de geallieerden bood het proces de mogelijkheid om een wettelijk kader te scheppen om oorlogsmisdaden te vervolgen. Voor de Japanse leiders die terechtstonden was dit de kans om te bepleiten dat ze hun oorlog hadden gevoerd om Azië te bevrijden van westers imperialisme.

Meer dan twee jaar lang hielden advocaten van beide partijen hun pleidooien voor een groep rechters uit Nederland, China, India, de Verenigde Staten, de Filipijnen en Australië. De getuigenverklaringen varieerden van gruwelijke beschrijvingen van wreedheden tot de geheime plannen om Pearl Harbor aan te vallen. Maar in plaats van duidelijkheid bracht het proces verdeeldheid met zich mee die tot op de dag van vandaag internationale spanningen veroorzaakt tussen China, Japan, India en Korea.

Dit meesterwerk is het resultaat van tien jaar onderzoek en schrijfarbeid. Het Tokiotribunaal is een meeslepend verhaal over oorlogshandelingen, spectaculaire aanvaringen in de rechtszaal en de luisterrijke beginjaren die bepalend waren voor de naoorlogse periode in Azië.


Biografie

Gary J. Bass is een Amerikaanse auteur en academicus. Hij is universitair hoofddocent internationale betrekkingen aan Princeton University. Eerder schreef hij de veelbekroonde boeken The Blood Telegram. Nixon, Kissinger, and a Forgotten Genocide, Freedom's Battle. The Origins of Humanitarian Intervention en Stay the Hand of Vengeance. The Politics of War Crimes Tribunals.Details

  EAN :9789048829521
  Auteur: 
  Uitgever :Overamstel Uitgevers
  Vertaler : Frans Reusink - Piet Dal - Bart Gravendaal
  Verschijningsdatum :  19-10-2023
  Formaat :Hardback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :234 mm
  Breedte :165 mm
  Dikte :73 mm
  Gewicht :1215 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :896
  Trefwoorden :  azië;bevrijding;china;dodenmars van bataan;filipijnen;geschiedenis;india;japan;korea;macarthur;nederlands-indië;non-fictie;oorlog;oorlogsmisdaden;pearl harbor;tokio;truman;tweede wereldoorlog;westers imperialisme