1000 jaar vreugde en verdriet


Nederlands | 01-11-2021 | 464 pages

€ 26,99


    Bestelbaar


Korte beschrijving/Annotatie

'Een eloquente en onuitwisbare stem van vrijheid' The New York Times


Tekst achterflap

In 1000 jaar vreugde en verdriet schetst Ai Weiwei een verbazingwekkend portret van het China van de afgelopen honderd jaar. Hij gaat op zoek naar de oorsprong van zijn creativiteit en zijn vurige politieke overtuigingen en doet indringend verslag van het leven van zijn vader, Ai Qing, een van China's invloedrijkste dichters, die ooit een vertrouweling was van Mao Zedong. Ai Qing werd in 1957 gebrandmerkt als rechts element en veroordeeld tot dwangarbeid. Tijdens de Culturele Revolutie werd hij met zijn gezin, inclusief zijn zoon Ai Weiwei, verbannen naar een verafgelegen, troosteloze uithoek van China die bekendstond als Klein Siberië. In zijn memoires beschrijft Ai Weiwei zijn kindertijd in ballingschap en zijn moeilijke beslissing zijn familie te verlaten om een kunstopleiding te gaan volgen in Amerika, waar hij bevriend raakte met Allen Ginsberg en zich liet inspireren door Marcel Duchamp en Andy Warhol. Openhartig en met gevoel voor humor vertelt hij hoe hij vervolgens teruggaat naar China en uitgroeit tot een wereldberoemd kunstenaar en mensenrechtenactivist, en hoe bepalend het leven in een totalitaire staat is geweest voor zijn werk.
1000 jaar vreugde en verdriet is groots en intiem en herinnert ons eraan hoe belangrijk het is de vrijheid van meningsuiting te blijven beschermen, juist nu.


Recensie/Quote

Deze memoires zijn een persoonlijk relaas van een activist voor vrijheid in hart en nieren [...] Dat Ai Weiwei een voorbeeld is van non-conformisme, blijft als een paal boven water staan.


Biografie

Ai Weiwei (1957) is een wereldberoemd kunstenaar uit China, die zich inzet voor mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Naast beeldend kunstenaar is hij architect, vormgever, filmmaker en curator. Hij verwierf grote bekendheid met de fotoserie Dropping a Han Dynasty Urn (1995), zijn Sunflower Seeds (2010) en het 'Vogelnest' in Beijing. Hij heeft een groot aantal onderscheidingen ontvangen, waaronder de Václav Havel Prize for Creative Dissent van the Human Rights Foundation (2012) en de Ambassador of Conscience Award van Amnesty International (2015). In 2021 verschijnen zijn memoires 1000 jaar vreugde en verdriet.Details

  EAN :9789048826537
  Auteur: 
  Uitgever :Overamstel Uitgevers
  Vertaler : Koos Mebius - Gertie Mulder
  Verschijningsdatum :  01-11-2021
  Formaat :Hardback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :220 mm
  Breedte :152 mm
  Dikte :36 mm
  Gewicht :705 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :464
  Trefwoorden :  100 jaar;ai;ai qing;amerika;autobiografie;beijing;biografie;boek;china;chinees;dichtbundel;dictatuur;duchamp;duizend;familie;gedichten;geschiedenis;ginsberg;honderd;joys and sorrows;kunst;kunstenaar;mao;memoir;memoires;nederlands;peking;penguin;poëzie;regime;relatie;strafkamp;totalitair;vader;vreugde en verdriet;vs;warhol;weiwei;werkkamp;zedong;zoon