Beminde vriend


Nederlands | 15-03-2022 | 304 pages

€ 26,99


    Bestelbaar
Tekst achterflap

Eriek Verpale (1952-2015) is de schrijver van een eigenzinnig oeuvre. Hij beleefde zijn doorbraak met de roman Alles in het klein (1990), waarvoor hij de NCR-prijs won. Zijn toneeltekst Olivetti 82 (1993) werd tot twee keer toe verfilmd. Maar in zijn brieven was deze schrijver op zijn best, en dan vooral in de vaak nachtelijk geschreven, onopgesmukte en spontane epistels aan collega-schrijver Luuk Gruwez. Alles in het klein en Olivetti 82 ontlenen hun stof er grotendeels aan. Beminde vriend laat zien dat de correspondentie met Verpales literaire evenknie de proeftuin is geweest van zijn gevarieerde oeuvre. De tragikomische anekdotiek, de romantisch-decadente motieven, de dunne grens tussen brief en dagboek, de Joodse parabels, het eeuwige spel met feit en fictie: allemaal terug te vinden in de brieven aan Gruwez. ‘Voor mij ben je het grootste epistolaire talent van Vlaanderen sinds – pakweg – de Habsburgse overheersing,’ zo beantwoordde die laatste één van de honderden aan hem gerichte brieven. Eriek Verpale is een zelfverklaarde ‘chroniqueur tegen wil en dank’, een rasverteller en een briefschrijver pur sang. Hij schrijft met de bravoure en verve van Jeroen Brouwers, de welsprekende ironie van Gerard Reve en de dorstige wanhoop van Joseph Roth.

Deze brieven zijn gekozen, ingeleid en becommentarieerd door Hannah Debyser, die zich als neerlandica aan de KU Leuven specialiseerde in de brieven van Verpale.


Biografie

Schrijver en dichter Eriek Verpale (1952-2015) is bekend geworden als auteur van autobiografische romans en verhalenbundels. Alles in het klein (1990) werd mede dankzij de bekroning met de NCR-prijs, de destijds meest prestigieuze literaire prijs in België, een bestseller. De opvolger van dit boek, Olivetti 82, werd zeer succesvol in de toneelversie met Bob De Moor en werd in 2001 verfilmd door Rudi Van Den Bossche. Verpale publiceerde bij De Arbeiderspers nadien nog diverse andere boeken waaronder Gitta, Katse nachten en (samen met Luuk Gruwez) Onder vier ogen. Siamees dagboek.Details

  EAN :9789029525923
  Auteur: 
  Uitgever :Singel Uitgeverijen
  Publicatiedatum :  15-03-2022
  Formaat :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :116 mm
  Breedte :198 mm
  Dikte :25 mm
  Gewicht :362 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :304