Bezoek onze reisboekhandel op de eerste verdieping!

Komijnsplitsers


Nederlands | 09-02-2022 | 104 Bekijk inkijkexemplaar

9789025471200

Paperback / softback


  Bekijk inkijkexemplaar

€ 19,99


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar
Korte beschrijving/Annotatie

Meervoudig bekroond schrijver en dichter Rijneveld onderzoekt wat het betekent om te wonen. In taal die naar adem hapt en het zweet van het voorhoofd veegt, staat zijn derde dichtbundel als een huis.

Tekst achterflap

Met zijn nieuwe dichtbundel ‘Komijnsplitsers’ zet Marieke Lucas Rijneveld opnieuw een grote stap in zijn dichterschap. In acht afdelingen onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn? In een van de gedichten wordt verhaald over het verlangen één ruimte te zijn; iemand zoekt een brandtrap uit deze dag, trekt in plaats van een grijs vest een jongen aan. De vrees om iemand te worden die de ander niet kan hebben – ‘om de verkeerde mens om je beenderen te vormen’ – vormt het grootste gevaar voor het maar al te herkenbare en hoopvolle verlangen naar groei. In een taal die naar adem hapt en het zweet van het voorhoofd veegt, staat ‘Komijnsplitsers’ als een huis. In 2020 won Marieke Lucas Rijneveld de International Booker Prize voor ‘De avond is ongemak’.

Recensie/Quote

‘ Zijn virtuoze taal staat haaks op het snelle lezen waaraan we zo gewend zijn geraakt in het digitale tijdperk. (…) Je voelt de sturm-und-drang van een schrijver die alles wil zeggen over zichzelf en de twijfels waarmee hij de wereld probeert te trotseren. In de beste momenten - en die zijn talrijk - levert dat parels op.’ – Koen van Boxem in De Tijd

Biografie

Lucas Rijneveld (1991) debuteerde in 2015 met de dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. In De Volkskrant werd hij vervolgens uitgeroepen tot literair talent van het jaar. Rijneveld groeide op in een gereformeerd boerengezin in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Utrecht, de stad die hem in 2015 het C.C.S. Cronestipendium toekende. Naast zijn bestaan als schrijver werkt hij op een melkveebedrijf.

Zijn debuutroman De avond is ongemak werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs. De Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize. Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs. Voor de roman Mijn lieve gunsteling, waarvan de vertaalrechten aan 14 landen werden verkocht, ontving hij de F. Bordewijk-prijs en zowel de jury- als de publieksprijs van de Vlaamse literatuurpijs de Boon. In 2022 verscheen zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers en het Boekenweekessay Het warmtefort.

Details

EAN :9789025471200
Auteur: 
Uitgever :Atlas Contact, Uitgeverij
Publicatie datum :  09-02-2022
Uitvoering :Paperback / softback
common.Language :Nederlands
Hoogte :239 mm
Breedte :170 mm
Dikte :8 mm
Gewicht :211 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :104