Bezoek onze reisboekhandel op de eerste verdieping!

De parasiet

Nederlands | 03-11-2023 | 400 pages

€ 29,90

   Bestelbaar


Tekst achterflap

In De parasiet laat de Franse filosoof Michel Serres zien dat het leven door en door parasitair is. Leven betekent dat je neemt en er niets of weinig voor teruggeeft. Dat geldt voor kleine microscopische wezens, maar ook voor andere levende wezens zoals dieren, kinderen, belastingadviseurs, landbouwers, filosofen, politici en managers. Kenmerkend voor het parasitaire leven is ondankbaarheid of het uitblijven van compensatie.

Toch blijft Serres niet hangen in moraliseringen. De parasiet is degene die naast (para) het eten (sitos) zit, maar juist door zijn afzijdige positie kan hij wat aan de eettafel gebeurt ook in beweging zetten, veranderen en vernieuwen. Zonder parasieten zouden we allemaal in een vermoeiend paradijs leven waar nooit iets gebeurt.

De tekst zelf is ook parasitair. Serres teert op de verhalen van grote fabelvertellers als Aesopus en La Fontaine, op de ideeën van filosofen als Leibniz en Rousseau, en op de Bijbel. De parasiet is daarmee ook een boek dat naast de filosofie staat, een parafilosofisch boek dus, iets wat ook blijkt uit de literaire en lyrische stijl waarmee deze parasietenmaaltijd wordt opgedist.

De parasiet is vertaald door René ten Bos, in samenwerking met Arjen Kleinherenbrink. Samen verzorgden zij ook een verhelderende inleiding.Details

  EAN :9789024456321
  Auteur: 
  Uitgever :Koninklijke Boom Uitgevers
  Vertaler : René ten Bos - Arjen Kleinherenbrink
  Verschijningsdatum :  03-11-2023
  Formaat :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :222 mm
  Breedte :141 mm
  Dikte :36 mm
  Gewicht :592 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :400