Bezoek onze reisboekhandel op de eerste verdieping!

De hartenkoningin


Nederlands | 28-09-2023 | 504 pagina's

9789021468716

Hardback


€ 37,99


 Voorraad in de winkel

   Bestelbaar
Tekst achterflap

Om het leven van Elizabeth Stuart hangen veel mythes: ze zou een verkwister zijn geweest, iemand die meer gaf om haar aapjes dan om haar kinderen. En dan werd ze ook nog eeuwenlang spottend ‘winterkoningin’ genoemd, omdat ze maar één winter koningin van Bohemen was.
De hartenkoningin laat een heel andere vrouw zien: Elizabeth was slim, geestig en excentriek, en beschikte over een ijzersterk geheugen. Ze was een Schotse koningsdochter, die trouwde met de keurvorst van de Palts, Frederik. Ze werden in 1619 koning en koningin van Bohemen, maar een jaar later alweer verbannen. Ze vluchtten naar Den Haag, waar hun hof een brandpunt werd voor politieke en religieuze vluchtelingen uit alle windstreken, en ook voor kunstenaars en avonturiers. Frederik stierf in 1632, Elizabeth dompelde zich in diepe rouw, maar zag zich ook gedwongen de erflanden in Duitsland voor haar kinderen terug te krijgen, waarvoor ze haar grote internationale netwerk aanboorde. Ze hanteerde haar ganzenveer met dezelfde behendige precisie waarmee ze ooit te paard wilde zwijnen had gespietst. Ze had bovendien meer invloed op de gang van zaken in oorlogvoerend Europa dan tot nu toe is gedacht.
In De hartenkoningin geeft Nadine Akkerman, aan de hand van meesterlijk detectivewerk in vele archieven, een heel nieuw beeld van een van de meest opwindende en uitgesproken vrouwen van de zeventiende eeuw.

Biografie

Nadine Akkerman (1978) is universitair hoofddocent vroegmoderne Engelse letterkunde aan de Universiteit Leiden. In 2022 en 2023 is ze Visiting Senior Research Fellow aan Jesus College in Oxford. Haar onderzoek is veelvuldig bekroond. Eerder schreef zij onder meer Invisible Agents, over vrouwelijke spionnen in de zeventiende eeuw. Haar academische biografie Elizabeth Stuart lag aan de basis van De hartenkoningin, dat bedoeld is voor een breder in geschiedenis geïnteresseerd publiek.

Details

EAN :9789021468716
Auteur: 
Uitgever :Singel Uitgeverijen
Vertaler : Pon Ruiter - Robert Vernooy
Publicatie datum :  28-09-2023
Uitvoering :Hardback
common.Language :Nederlands
Hoogte :237 mm
Breedte :163 mm
Dikte :52 mm
Gewicht :1003 gr
Status : Bestelbaar
Aantal pagina's :504