Hierheen naar het gas, dames en heren


Nederlands | 31-05-2022 | 472 pages

€ 23,99


    Bestelbaar
Tekst achterflap

‘Mijn leven kan in twee delen worden opgedeeld. Vóór mijn kennismaking met Borowski, rond 1990, en daarna. Borowski is mijn voorbeeld.’ Arnon Grunberg

In 1951 maakte de Poolse schrijver Tadeusz Borowski, achtentwintig jaar oud, een einde aan zijn leven. Hij liet een uitzonderlijk oeuvre na, waarin hij zijn oorlogs- en kampervaringen verwerkte.
Acht jaar eerder, in 1943, was hij als niet-Joodse Pool gedeporteerd naar Auschwitz en vervolgens naar andere concentratiekampen. Maria, zijn geliefde, die al eerder was opgepakt, overleefde Auschwitz eveneens. Ze trouwden na de oorlog. Een paar dagen nadat hun dochter werd geboren stierf Borowski door het gas.
De realiteit van het kamp, waar systematisch elke solidariteit onder gevangenen werd ondermijnd, verwerkte Borowski in niets en niemand ontziende ooggetuigenverhalen en gedichten, die tot de indrukwekkendste literatuur van de twintigste eeuw behoren.

Arnon Grunberg, die met de titel van zijn bloemlezing Bij ons in Auschwitz al een eerbetoon bracht aan Borowski, schreef een inleiding bij het grotendeels voor het eerst in het Nederlands vertaalde werk.


Biografie

Tadeusz Borowski (1922-1951) was een Poolse schrijver, dichter en overlevende van de concentratiekampen Auschwitz en Dachau. Na de oorlog stelde hij zijn werk ten dienste van de communistische partij; aan het feit dat hij zijn talent verraden had ten gunste van Stalin wordt zijn vroegtijdige dood gewijd. Borowski’s boeken, die tot de indringendste kampliteratuur gerekend worden, staan internationaal in hoog aanzien.Details

  EAN :9789021433059
  Auteur: 
  Uitgever :Singel Uitgeverijen
  Vertaler : Karol Lesman - Charlotte Pothuizen
  Verschijningsdatum :  31-05-2022
  Formaat :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :153 mm
  Breedte :230 mm
  Dikte :38 mm
  Gewicht :720 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :472