Vuurland

Een reis door de lange eeuw van utopieën 1883-2020

Nederlands | 05-09-2023 | 264 pages

€ 27,99

   Bestelbaar


Tekst achterflap

Een fascinerende reis door de lange eeuw van utopieën

Wat ooit begon als de uitbarsting van de Krakatau in Nederlands-Indië in 1883, mondde in Europa uit in revolutionaire utopieën en radicaal nieuwe denkbeelden. Van Nietzsches Übermensch tot Sontags droom van vrede in Europa: in Vuurland aanschouwt Peter Neumann de twintigste eeuw als een explosie van baanbrekende ideeën en opvattingen van verschillende filosofen en denkers. Ze volgden elkaar in rap tempo op, vulden elkaar aan of maakten elkaars denkbeelden met de grond gelijk. Nu is het tijd voor orde in deze chaos.

Neumann kruipt in de huid van denkers en schrijvers als Freud, Kafka, Joyce, Proust en vele anderen. Op een heldere en meeslepende manier laat hij zien welke utopieën zij voor ogen hadden, waar ze vandaan kwamen en hoe ze werden ontvangen. Aan de hand van historische gebeurtenissen, portretten en verhalen laat Neumann op meesterlijke wijze zien wat er zich in de twintigste eeuw in de bovenkamer afspeelde.

Peter Neumann is schrijver, dichter en universitair docent. Hij is gepromoveerd in de filosofie en doceerde aan de universiteiten van Jena en Oldenburg. Voor zijn poëzie ontving hij verschillende prijzen en beurzen. Sinds 2021 werkt hij als redacteur voor het feuilleton van weekblad Die Zeit. Eerder verscheen in het Nederlands De republiek der vrije geesten, over het verleden van Jena als intellectueel centrum.


Biografie

Peter Neumann is schrijver, dichter en universitair docent. Hij is gepromoveerd in de filosofie en doceerde aan de universiteiten van Jena en Oldenburg. Voor zijn poëzie ontving hij verschillende prijzen en beurzen. Sinds 2021 werkt hij als redacteur voor het feuilleton van weekblad Die Zeit. Eerder verscheen in het Nederlands De republiek der vrije geesten, over het verleden van Jena als intellectueel centrum.Details

  EAN :9789000388363
  Auteur: 
  Uitgever :Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
  Vertaler : Fred Reurs
  Verschijningsdatum :  05-09-2023
  Formaat :Paperback / softback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :215 mm
  Breedte :139 mm
  Dikte :25 mm
  Gewicht :372 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :264
  Trefwoorden :  filosofen;freud;goethe;hannah arendt;heidegger;james joyce;kafka;marcel proust;max weber;nietzsche;salvador dali;susan sontag;utopie;wagner;wittgenstein