Het verhaal van Scandinavië

Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie

Nederlands | 14-09-2023 | 544 pages

€ 49,99

   Bestelbaar


Tekst achterflap

Van de Vikingen tot de sociaaldemocratie: de geschiedenis van Scandinavië

Het Scandinavië zoals we dat nu kennen is een recente uitvinding. Voor een groot gedeelte van de geschiedenis waren Denemarken en Zweden, en in zekere mate ook Noorwegen, namelijk aartsvijanden. Die sentimenten zijn nog steeds voelbaar onder de bevolking van de verschillende landen. Onder het oppervlak van samenwerking, veiligheid, gezondheid, welvaart en beschaving schuilt nog altijd een verleden van haat, afgunst en medelijden.

Toen de Noors-Britse socioloog en politicoloog Stein Ringen besefte dat in Scandinavië nog niet eens zo heel lang geleden een oorlog van allen tegen allen gaande was, besloot hij zich verder te verdiepen in de geschiedenis van dit Noord-Europese gebied. In Het verhaal van Scandinavië neemt Ringen ons mee langs vele oorlogen, economische crises, bloeiperioden en rivaliserende vorsten, maar duikt hij ook in de verschillende talen, volken en culturen en de opkomst van moderne samenlevingen. Daarmee schetst Ringen een diepgaand en veelzijdig beeld van de Deense, Zweedse en Noorse geschiedenis en gaat hij op zoek naar het antwoord op de vraag: wat betekent het vandaag de dag om Scandinaviër te zijn?

Stein Ringen is een Noors-Britse socioloog, politicoloog, schrijver en hoogleraar gespecialiseerd in staten, bestuur en democratie. Hij is emeritus hoogleraar sociologie en sociaal beleid aan Oxford University en gasthoogleraar politieke economie aan King’s College London. Daarnaast bekleedde hij in Noorwegen verschillende overheidsfuncties en was hij adviseur van de Verenigde Naties. Zijn journalistieke stukken verschenen in onder meer de Financial Times en The Washington Post.


Biografie

Stein Ringen is een wetenschapper van Noorse afkomst. Als hoogleraar Sociologie en Sociaal beleid was hij jarenlang verbonden aan de Universiteit van Oxford. Sinds zijn emeritaat is hij gasthoogleraar Politieke economie aan King’s College in Londen.Details

  EAN :9789000383061
  Auteur: 
  Uitgever :Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum
  Verschijningsdatum :  14-09-2023
  Formaat :Hardback
  Taal :Nederlands
  Hoogte :237 mm
  Breedte :164 mm
  Dikte :50 mm
  Gewicht :960 gr
  Voorraad : Bestelbaar
  Aantal bladzijden :544
  Trefwoorden :  denemarken;dertigjarige oorlog;eerste wereldoorlog;finland;finse oorlog;germanen;hamlet;helsinki;ijsland;ijstijd;ikea;kalmarunie;kopenhagen;noordse oorlog;noorwegen;oslo;romeinen;scandinavisch;scandinavië;tweede wereldoorlog;vikingen;zweden;zweedse rijk