Marcus Gerards' plan van Brugge voor de 21e eeuw

29
September

We tekenen 460 jaar na datum. In 1562 werkte Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk terug op de kaart zou moeten zetten. De haven van Brugge leed onder zware concurrentie en de stad had een middel nodig om haar makkelijke bereikbaarheid en ideale infrastructuur in de verf te zetten. Daar ontstond het plattegrond, dat inmiddels door vele Bruggelingen geliefd is en in vele Brugse woningen hangt.

Dit jaar zette een enthousiaste historicus zijn schouders onder een nieuwe heruitgave van deze kaart. Met een graficus en veel studiewerk maakten ze een volledig nieuwe scan van de kaart, deden de verschillende delen aan elkaar passen, zorgden voor wat opschoningswerken en zochten een drukker die er iets moois van kon maken.

Zo krijgt het plan van Marcus Gerards een prachtige en welkome update voor de 21e eeuw - én op het originele formaat van de 16e eeuwse uitgave. Wijzelf liepen ook over van enthousiasme bij de eerste bezichtiging van deze kaart en leiden je graag mee in, in dit interessante verhaal.

In ons salon laten we initiatiefnemer Koen Goeminne aan het woord over hoe dit project tot stand is gekomen. Beroepsjournalist en Brugge-kenner Chris Weymeis geeft context rond de historie en het belang van de kaart. Als expert van de Brugse straten neemt hij ook het plan van onze stad grondig onder de loep. De verwelkoming gebeurt door schepen van cultuur Nico Blontrock.

Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge
Wanneer? Donderdag 29 september om 20.00 uur
Inschrijven? Via klantendienst@dereyghere.be
Inkom? €5,- (inclusief receptie)

Terug naar de lijst