Marcus Gerards' plan van Brugge + Achter de schermen in onze stad

28
November

We tekenen 460 jaar na datum. In 1562 werkte Marcus Gerards een plan van Brugge uit, dat de stad letterlijk terug op de kaart zou moeten zetten. De haven van Brugge leed onder zware concurrentie en de stad had een middel nodig om haar makkelijke bereikbaarheid en ideale infrastructuur in de verf te zetten. Daar ontstond het plattegrond, dat inmiddels door vele Bruggelingen geliefd is en in vele Brugse woningen hangt.

Dit jaar zette de enthousiaste historicus Koen Goeminne zijn schouders onder een prachtige heruitgave van deze kaart. Met een graficus en veel studiewerk maakten ze een volledig nieuwe scan van de kaart, deden de verschillende delen aan elkaar passen, zorgden voor een resem correcties en zochten een drukker die er iets moois van kon maken.

Zo krijgt het plan van Marcus Gerards een prachtige en welkome update voor de 21e eeuw - én op het originele formaat van de 16e-eeuwse uitgave. Wijzelf liepen ook over van enthousiasme bij de eerste bezichtiging van deze kaart en leiden je graag mee in, in dit interessante verhaal.

In ons salon laten we Koen Goeminne aan het woord over hoe dit project tot stand is gekomen. Beroepsjournalist en Brugge-kenner Chris Weymeis geeft context rond de geschiedenis en het belang van de kaart.

We stellen tevens het nieuwe boek voor van het inmiddels beruchte trio Chris Weymeis, Nico Blontrock en Rudy De Nolf. Zij werkten samen aan “Brugge ongezien”, waarin ze een vijftigtal Brugse deuren ontsluiten, die voor het gewone publiek gesloten blijven. Plekken waar de Bruggeling aan voorbijloopt, zonder goed en wel te beseffen welke verhalen er achter deze muren zich afspeelden (of aspelen…).

Marcus Gerards' plan van Brugge voor de 21e eeuw + Ongezien Brugge, een blik achter de schermen van onze stad
Wanneer? Maandag 28 november om 20.00 uur
Waar? De Reyghere salon - Markt 12, Brugge
Inkom? € 5,-
Inschrijven? Graag via mail naar klantendienst@dereyghere.be
Terug naar de lijst