Poëzieleesgroep 2021 - 2022


De wereld van de poëzie kent een veelheid aan krachtige, prikkelende, gevoelige en uiterst creatieve auteurs. De poëtische beleving is een van de hoekstenen van de creatie van kunst. Sommigen noemen poëzie zelfs "proza zonder de ballast". Desondanks krijgt de dichtkunst vaak niet de aandacht die ze verdient en dringt ze niet genoeg door in de mainstream. Daardoor is het voor velen een hele uitdaging om zich erin te verdiepen en om te weten wat er leeft in de poëzie. Na drie mooie leesgroepjaren kunnen we alvast met trots zeggen dat we daar met verve in slagen!

In vijf bijeenkomsten zetten we de deuren van de poëzie het komende jaar helemaal open. Met Joost Dancet als begeleider gaan we diep in op een selectie bundels. We gaan daarbij uit van uw persoonlijke leeservaring en gaan op zoek naar een dieper begrip van het dichtwerk en de dichter die we bespreken. Aangedikt met audio- en filmfragmenten van de besproken dichters. De begeleiding zorgt ervoor dat we binnen de lijnen van de bundel blijven kleuren.

Om je goed op weg te helpen organiseren we twee weken voor de bijeenkomst een inleiding op de bundel. Daarin krijg je al enkele aandachtspunten en thema's aangereikt die je tijdens het lezen in het achterhoofd kan houden. Dit zijn kortere sessies die je van thuis uit via de computer kan volgen. Daarnaast verzamelt Joost Dancet op zijn poëzieblog een overzicht van recensies en audio- en filmmateriaal om je helemaal in te leven. Hieronder meer daarover.

We zorgen ervoor dat de groep niet overdadig groot wordt, dus zijn de plaatsen beperkt. Zo blijft de sfeer intiem en kan iedereen zijn of haar inbreng doen. Een glas wijn of ander nat helpt alvast om de tongen los te maken.

Een overzicht van de data en de bundels die we het komende jaar zullen bespreken:


Lijfrente
€ 19,99
Vrouwkje Tuinman
Bezette stad
€ 29,90
Paul van Ostaijen
De bloemen van het kwaad
€ 19,99
Charles Baudelaire
Vertakkingen
€ 17,99
Roland Jooris

Telkens op donderdagavond vanaf 19.45 uur

- 21 oktober 2021 – Vrouwkje Tuinman "Lijfrente" (Cossee)
- Online inleiding op 7 oktober

- 2 december 2021 – Paul Van Ostaijen “Bezette stad” (Boom)
- Online inleiding op 18 november

- 10 februari 2022 – Lamia Makaddam "Je zult me vinden in elk woord dat ik schrijf" (Jurgen Maas)
- Online inleiding op 27 januari

- 7 april 2022 – Charles Baudelaire in vertaling door Menno Wigman "De bloemen van het kwaad" (Prometheus)
- Online inleiding op 24 maart

- 2 juni 2022 – Roland Jooris "Vertakkingen" (Querido)
- Online inleiding op 19 mei


Voorproeven in woord en beeld - Poëzieblog van Joost Dancet

Vanuit zijn enthousiasme voor onze poëzieleesgroep creëerde Joost Dancet een site met filmpjes, luisterfragmenten en recensies rond de bundels die we in de leesgroep bespreken. Je vindt er naast de bundels van dit jaar ook die van de twee vorige jaargangen.

Via deze link wijzen we u even de weg: Poëzieleesgroep op WordPress


Inschrijvingen

De leesgroep gaat door in ons salon boven boekhandel De Reyghere (Markt 12, 8000 Brugge). Inschrijven gebeurt voor de hele reeks van vijf bijeenkomsten en bedraagt € 40,- inclusief drankjes. Aanmelden kan via e-mail naar Thomas Barbier (thomas.barbier@dereyghere.be). Verdere details voor de betaling en verwerking worden dan naar u doorgestuurd.


Poëziepakket

In functie van de poëzieleesgroep stellen we een poëziepakket samen. Zo kunt u de bundels die besproken worden aan een interessant tarief aankopen. Een makkelijke manier om de beeldspraak wat extra ruimte in uw boekenkast te gunnen. Indien u het pakket graag opgestuurd krijgt, regelen we dit kostenloos voor u.

Het poëziepakket met de vijf bundels van Vrouwkje Tuinman, Paul Van Ostaijen, Lamia Makaddam, Charles Baudelaire en Roland Jooris kan eveneens via thomas.barbier@dereyghere.be besteld worden voor €87,50- i.p.v. €101,50.


We hopen alvast om u in een warm salon te verwelkomen en om samen een boeiende tocht door de poëzie te maken.

Met hartelijke boekengroeten,
Joost Dancet (begeleider) en
Thomas Barbier (De Reyghere boekhandel)