Marcel Möring en Alicja Gescinska

Literatuur en filosofie - een zoektocht en een thuis

 
                 

18
mrt

 

 Waar? De Reyghere salon

 Wanneer? Zondag 18 maart om 11u

 Inkom? €10,- (incl. koffie en koek)

 

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 

 
Literatuur en filosofie gaan vaak hand in hand. De roman betekent voor sommige auteurs een verkenning van het veld aan de hand van persoonlijke verhalen. Marcel Möring is zo iemand die betekenis zoekt via het schrijven. Zijn boeken werden bekroond, gelauwerd en uitvoerig in essays besproken. Zijn recentste roman "Eden" was voor ons een schot in de roos en stond bovenaan onze lijst van favoriete boeken van 2017. Als kers op de taart stond Möring centraal in het tweede seizoen van Wanderlust op Canvas, het filosofisch zoekende programma op Canvas, gepresenteerd door Alicja Gescinska.
 
Alicja Gescinska is zelf filosofe en auteur. Haar eerste uitgave in de filosofie werd warm onthaald, maar het is met haar roman "Een soort van liefde" dat alle deuren opengingen. Eind 2016 was ze nog bij ons te gast om deze roman en haar filosofisch essay "Allmensch" voor te stellen. In het programma Wanderlust op Canvas liet ze hedendaagse denkers aan het woord over de existentiële onderwerpen die hen bezighielden.
 
Zowel Marcel Möring als Alicja Gescinska werden recent nog genomineerd voor de Confituur boekhandelsprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige boek dat onterecht te onderbelicht is gebleven in boekenland.
 
In ons salon gaan we met Marcel Möring en Alicja Gescinska in gesprek over de betekenis van het schrijven, over een thuis zoeken en de weg vinden, over het belang van literatuur in een postmoderne tijd.
 
Voor we beginnen kunt u opwarmen met een koffie en een koek.
 
                 

 

 

Eden
Marcel Möring

 
 
   

In Eden worden twee grote verhalen verteld. Het verhaal van een naamloos kind dat opgroeit in een woud dat zo groot en uitgestrekt is dat hij geen weet heeft van de wereld daarachter. De lezer is er getuige van hoe hij op een dag op de vlucht slaat voor een daad die hij niet heeft begaan. En dan: in een psychiatrische inrichting pleegt een patiënt zelfmoord. Een andere patiënt, voor dood aangetroffen in het stadsbos, weet niet meer wie hij is. En er is de raadselachtige Stephanie, met wie ogenschijnlijk niets mis is. Psychiater Mendel Adenauer ziet zijn instituut als de plek waar het wrakhout van onze samenleving achterblijft en vraagt zich af of zijn opvatting dat de mens en de wereld kunnen worden geheeld, wel klopt. In deze avontuurlijke roman toont Marcel Möring zich de grootse moralist en krachtige verhalenverteller die hij boven alles is.

 

De Bezige Bij

Januari 2017

€ 19,99

Meer informatie en bestellen

 
         

 

 

Een soort van liefde
Alicja Gescinska

 
 
   

Na de dood van haar vader, een gerenommeerde professor Duitse cultuurgeschiedenis, staat Elisabeth voor de taak zijn huis leeg te maken. Doordat ze nooit goed met haar vader op kon schieten, lijkt deze opdracht aanvankelijk niet erg zwaar. Maar wanneer Elisabeth een brief ontvangt, geadresseerd aan haar vader, openen zich kamers van het verleden waarvan ze niets wist. Elisabeth en Anna, twee vrouwen die elkaar nooit hebben gekend, blijken elkaars leven in een definitieve plooi gelegd te hebben. Het is te laat om dat te veranderen, maar misschien is het nog niet te laat om het te begrijpen. Een soort van liefde vertelt het verhaal van vele soorten liefde: van een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente. Lichamelijk, geestelijk, hartstochtelijk of ingehouden, steeds is de liefde ongrijpbaar en ambivalent.

 

De Bezige Bij

September 2016

€ 18,90

Meer informatie en bestellen