Lees Meer! in het Concertgebouw

Met Saskia De Coster, Yves Petry en Femke Vindevogel

 
                 

2
jun

 

 Wanneer? Zondag 2 juni om 11.00 uur

 Waar? Concertgebouw Brugge - Kamermuziekzaal

 Inkom? € 9 (Vrienden Biekorf € 6 / senioren € 7,80 / Discoverypas € 5)

 

Tickets via

In & Uit

 
 
 

 
In boekenprogramma Lees Meer! interviewt Vrt-journaliste Ann De Bie drie auteurs over hun recentste werk. Deze editie schuiven Saskia De Coster, Yves Petry en Femke Vindevogel bij aan tafel.
 
Saskia de Coster stelt haar semi-autobiografische Nachtouders voor. Daarin gaan Saskia en Juli met hun zoontje van één jaar naar Canada, op bezoek bij de biologische vader van het zoontje. Voor Saskia komt alles onder spanning te staan: haar relatie met Juli, haar vriendschap met Karl, haar schrijverschap. Is ze wel een echte moeder, als niet-biologische ouder? En kun je dat leren, een ouder worden? Het boek werd een mix van dialogen, dagboekfragmenten, prozagedichten en slapstick. In Nachtouders zijn de personages menselijker dan in eerder werk van de Coster, maar haar typische humor en lyrisch vuur zijn gebleven.
 
Yves Petry, die in 2011 met zijn roman De maagd Marino nog de Libris Literatuur Prijs won, zal het hebben over zijn nieuwste boek De geesten. Daarin vertrekt Mark Oostermans na de pijnlijke breuk met zijn vriendin als derdewereldarts naar een vluchtelingenkamp in West-Afrika. Hij ontmoet er Jeroen Ullings, een ex-jezuïet met provocerende opvattingen over liefde, wetenschap, moraal en de verlichte medemens van tegenwoordig. De langverwachte nieuwe roman van Yves Petry werd een ideeënroman waarin Petry via zijn personages een maatschappijvisie verkondigt die tegen de schenen van de huidige tijdsgeest durft te schoppen.
 
Femke Vindevogel, die net op de grens tussen Jabbeke en Brugge woont, debuteerde met Confituurwijk. Het werd een schitterende, poëtische vertelling over een botsing van culturen in een Vlaamse achterstandswijk; een ode aan de schoonheid van banale dingen. Het verhaal bewijst dat mensen in staat zijn om zichzelf opnieuw uit te vinden, onder welke omstandigheden dan ook. Maar in recensies wordt naast het verhaal, toch ook vooral de schrijfstijl bejubeld: loepzuiver, treffende en originele beeldspraak, invoelend en humoristisch. Kortom, een literaire ontdekking die hoop geeft voor wat (hopelijk) nog volgt!