Triënnale Brugge 2018 - Liquid City

 
 
 

Beste boekenliefhebber,

 

Van 5 mei tot 16 september 2018 vormt Brugge het decor voor de tweede editie van de Triënnale, een kunstenparcours in het hart van de historische stad. Met als thema "Liquid City" - geïnspireerd door het filosofische werk van Zygmunt Bauman - wil de Triënnale de rol van een stad als Brugge in een geglobaliseerde en veranderende wereld onderzoeken.

 

Ook wij genieten volop mee van deze editie van de triënnale en duiken diep in de boeken die van deze triënnale een verrijkende ervaring kunnen maken. Uiteraard met Bauman zelf en de officiële triënnalecatalogus, maar ook met een aantal titels van deelnemende artiesten én uitgebreid met esssayistische boeken en monografieën van kunstenaars, ontwerpers en architecten die de fijne lijn tussen kunst en architectuur verkennen.

 

Zo krijgt ook uw triënnalebezoek meer diepgang!

Alvast veel leesplezier en we staan u graag te woord in de boekhandel,

Het team van boekhandel De Reyghere

 
 
         

 

 

Kerntitels voor deze triënnale

 
 
 

Vloeibare tijden - Leven in een eeuw van onzekerheid

Zygmunt Bauman

 

Het wordt niet weggestoken, de grote inspiratie voor deze editie van de Triënnale is het boek van Zygmunt Bauman. De lijnen die hij in "Vloeibare tijden" uitzet, worden immers doorgetrokken naar het thema "Vloeibare stad", met kritische vragen over hoe we met onze omgeving omgaan en hoe de toekomst eruit kan zien.

 

Zygmunt Baumans verontrustende inzichten over de ‘vloeibaarheid’ van het moderne leven hebben ons denken over de hedendaagse wereld ingrijpend veranderd. In dit boek gaat hij op zoek naar de bronnen van de endemische onzekerheid die vandaag de dag ons leven bepaalt. Daarmee biedt hij de lezer een zeer toegankelijke inleiding tot en samenvatting van zijn hoogst originele en visionaire concept van de ‘vloeibare moderniteit’. Voor deze Nederlandse uitgave schreef de bekende Rotterdamse socioloog en Bauman-kenner Willem Schinkel een woord vooraf.

 

Uitgeverij Klement

April 2018 (heruitgave)

€ 24,99

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 

Catalogus Triënnale Brugge

Till Holger-Borchert & Michel Dewilde

 

De officiële catalogus van de triënnale is een onmisbare publicatie voor bezoekers van de tentoonstelling én voor liefhebbers van kunst met inhoud. Het boek omvat uitgebreide essays van diverse denkers die zich buigen over het thema "Vloeibare stad" en de stad van de toekomst en biedt uiteraard een overzicht van alle installaties inclusief ruime inhoudelijke uitleg, foto's van het ontwerpproces van de kunstwerken én biografieën van de artiesten.

 

Met werk van onder andere Jarosław Kozakiewicz (PL), Wesley Meuris (BE), Renato Nicolodi (BE), NLÉ - Kunlé Adeyemi (NG-NL), OBBA (KR), Roxy Paine (US), John Powers (US), raumlabor (DE), Rotor (BE), Ruimteveldwerk (BE), Tomás Saraceno (AR), Jose Selgas & Lucia Cano (ES), Monir Shahroudy Farmanfarmaian (IR), StudioKCA (US), Peter Van Driessche - Atelier4 (BE). 

 

Stichting Kunstboek

Juni 2018

€ 29,95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
         

 

 

 

 
 
 

Designing the Future

Architecture Workroom Brussels

 

Verschillende globale uitdagingen manifesteren zich vandaag als complexe ruimtelijke vraagstukken. Ontwerp blijkt een krachtig medium om de noodzakelijke veranderingsprocessen te verbeelden, vorm te geven en zo nodig bij te sturen. Dit boek bundelt de inzichten uit de reeks rondetafels en lezingen die de initiatiefnemers van december 2016 tot februari 2017, onder de noemer 'Designing the Future', hebben gewijd aan de thema's mobiliteit, zorg, wonen, de productieve stad, open ruimte, water en het stedelijk metabolisme. Een zeer divers gezelschap van ambtenaren, academici, ontwerpers, bezielers van burgercoöperatieven, projectontwikkelaars, activisten, (sociaal) ondernemers, vertegenwoordigers van middenveldorganisaties, adviseurs, studenten en investeerders, afkomstig uit zowel België als Nederland, ging er in gesprek, op zoek naar een gedeelde agenda om samen vorm te geven aan een betere toekomst.

 

Architecture Workroom Brussels
April 2018
€ 20,00

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 

Second Nature

Alvar Aalto

 

Een mijlpaal van een publicatie over het oeuvre van Alvar Aalto. Over de wereldberoemde architect, designer en urban planner wordt hier een lijvige selectie werk bij elkaar gebracht en wordt ze afgetoetst aan de mening van tien critici. Deze publicatie gaat voor het eerst ook diep in op zijn band met fotografie en film en de inspiratie die deze hem boden. Het artistiek luik van dit boek toont nooit eerder geziene tekeningen en maquettes uit het archief van de Alvar Aalto Foundation en werd aangevuld met foto's van Armin Linke - jarenlang Aalto's vaste fotograaf - die voor deze uitgave een nieuwe tournee langs een aantal gebouwen van Aalto maakte en daarbij nieuwe foto's maakte. Daardoor wordt meteen ook duidelijk hoe hedendaags en inspirerend het werk van de architect vandaag nog steeds is.

 

Vitra Museum

Mei 2018
€ 84,50

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
         

 

 

Triënnale artiest: Renato Nicolodi - Ni Co Lo Di

 

 

 

Nicolodi

 

Deze monografie van de kunstenaar Renato Nicolodi (getiteld "Ni Co Lo Di") biedt een overzicht van meer dan tien jaar werk. De monumentale aanblik van zijn werken hangt niet vast aan schaal, maar volledig aan vorm. Zo bewijst ook zijn drijvend paviljoen op de Langerei. En die lijn wordt in de sobere, maar massieve uitgave van deze volume. Naast een overzicht van Nicolodi's werk, verzamelt deze uitgave zeven eerbetuigingen van Nicolodi aan de zaken waaruit hij inspiratie put én werd het boek aangevuld met vier teksten van architect Wim van den Bergh, filosoof Ben Overlaet, psycholoog Joannes Kesenne en kunsthistoricus Marie-Pascale Gildemyn.

 

MER. Paper Kunsthalle

Augustus 2015
€45,-

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
         

 

 

 

 
 
 

Between the Lines

Sol LeWitt

 

Kunstenaars als Sol LeWitt staan altijd met één voet in de architectuur. Als artiest die zich veelvuldig door vorm - en meer bepaald door de kubus - liet inspireren waren zijn tekenwerk en installaties onderzoeken in de mogelijkheden om die vormen te combineren. Hij wisselde daarbij af tussen de weergave van bestaande objecten of gebouwen en tussen concrete ingrepen in onze omgeving waar het publiek mee werd geconfronteerd. In deze cataloog wordt een rijke selectie van zijn werk gepresenteerd dat die vormentaal weergeeft. "Between the Lines" gaat daar dieper op in door daar vier essays en een ruime biografie van LeWitt aan toe te voegen. Een ambitieuze uitgave!

 

Walter König
Mei 2018
€ 29,80

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 

Dit is een mosterdfabriek

Architectuurboek Vlaanderen 2018

 

Deze publicatie van het Vlaams Architectuurinstituut presenteert een rijke selectie recent gerealiseerde projecten in woord en beeld. Een vijftigtal projecten wordt aan de hand van uitgebreid plannen- en fotomateriaal gedocumenteerd, en vormt de aanleiding voor een kritische reflectie op actuele ontwikkelingen in de Vlaamse architectuur. Het boek bundelt artikels die handelen over thema's als de poëzie van utiliteitsgebouwen, de verantwoordelijk van architectuur voor het landschap, de exploratie van een nieuwe schaal en de eigenheid van architectuur uit Vlaanderen in het buitenland. De beeldessays, gerealiseerd door vier spraakmakende fotografen, delen een sterke interesse in de concrete, fysieke beleving van architectuur. Ze beschouwen het architecturale object niet als een statisch gegeven, maar als een wenkende ruimte die geëxploreerd, onderzocht, beproefd, gepeild moet worden.

 

Vlaams Architectuur Instituut
Mei 2018
€ 39,50

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
         

 

 

Triënnale artiest: Tomás Saraceno

 

 

 

Aerosolar Journeys

Tomás Saraceno

 

Herinnert u zich de UFO meldingen rond Brugge van afgelopen april en mei? Het werk van Tomás Saraceno zette de conspiracy theories weer in volle beweging. In realiteit ging het om zijn "Aerocene" project met gigantische zwarte balonnen die hij door de lucht laat drijven. Dit project vormt de basis voor het boek "Aerosolar Journeys" waarin hij toekomstige vormen van samenleven onderzoekt aan de hand van de combinatie van natuurwetenschappen, architectuur en kunst. Zo gaat hij op zoek naar een maakbaar Utopia. Er is ruim aandacht voor Aerocene, maar ook andere werken en vooral installaties worden in dit boek gepresenteerd, uitgelegd en geïllustreerd.

 

Walter König

Juli 2017
€ 32,-

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
         

 

 

 

 
 
 

Building and Dwelling - Ethics for the City

Richard Sennett

 

Als filosoof en onderzoeker heeft Richard Sennet zich jaren ingezet om na te denken over de stad en haar rol in onze levens. Recenter echter, heeft hij zich toegespitst op de praktijk, ging hij over de hele wereld op reis om steden te bezoeken, te analyseren en te ervaren met als doel een nieuw idee te vormen van hoe de stad in functie staat van leefbaarheid van haar bewoners. Een nieuwe ethiek voor stadsontwikkeling, publieke ruimte, functionaliteit, bereikbaarheid en meer. 

 

Sennett's gekende idee van de "Open City" vormt de basis voor dit boek. Het gaat over goed kunnen leven in een stad die zich goed ontwikkelt. Het doel daarvan is om mensen de mogelijkheid te geven om hun complexe levens ordening te geven. Hij put daarbij op talloze voorbeelden van kleine marktjes en woongemeenschappen, tot het drukbebouwde Barcelona om te komen tot een stadsontwerp dat het leven van haar bewoners kan verrijken, of net moeilijker maken.

 

Penguin
Maart 2018
€ 30,95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 

How to Give up Plastic

Will McCallum

 

"Skyscraper" - zeg maar de plastic walvis - is een van de opmerkelijkste eyecatchers van deze triënnale. Samengesteld uit plastic dat uit de zee is gevist, vormt de installatie een aanklacht tegen overbodig gebruik van plastic in de wereld. Dit bescheiden boekje is alvast een aanzet om daar wat aan te doen. Will McCallum is hoofd van de afdeling Oceanen bij Greenpeace en staat zo op de frontlinies om dit fenomeen waar hij dagelijks mee geconfronteerd wordt aan te pakken. In dit boekje biedt hij dan ook tientallen tips om zelf met minder plastic te leven, zonder dat het je een fortuin kost of je je leven moet omgooien. Want vaak is het een kwestie van ingesteldheid.

 

Penguin
Mei 2018
€ 15,95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
         

 

 

Triënnale artiest: WORKac

 

 

 

We'll Get There When We Cross That Bridge

WORKac

 

Al mag WORKac geen installatie hebben op de triënnale, het architectenbureau uit New York heeft enkele weken geleden wél een bijzonder inspirerende lezing gegeven op het Selgascano-paviljoen. Het bureau van Amale Andraos en Dan Wood houdt er een heel progressieve kijk op architectuur op na en trekt van nature vaak projecten aan met een ecologische insteek - denk bijvoorbeeld aan een educatief moestuincentrum midden in de stad. Maar wat hun doortocht op de triënnale zo treffend maakt is hun eigen ontwerp van een "Liquid City". Al meerdere jaren werken ze aan een theoretisch concept voor een drijvende stad, die alle nodige functionaliteiten heeft om zelfbedruipend te zijn én die symbool staat voor een universele verstandhouding tussen mensen. In "We'll Get There When We Cross That Bridge" worden hun meest noemenswaardige projecten van 15 jaar activiteit gepresenteerd aan de hand van thema's, uitgebreid geïllustreerd met foto's, schetsen, ontwerpen en de nodige uitleg.

 

Monacelli Press

November 2017
€ 50,-

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
         

 

 

 

 
 
 

Fictions

Filip Dujardin

 

Tegelijkertijd met de triënnale staat in het Concertgebouw van Brugge een opmerkelijke installatie van  de Gentse kunstenaar/architect/fotograaf Filip Dujardin. Dujardin vergaarde wereldfaam met zijn fotocollage's van onmogelijke gebouwen en structuren. In, rond en op het Concertgebouw deed hij architecturale ingrepen met snelbouwbakstenen. Zo werden bvb ook ín de concertzaal een paar stoelen ingemetseld. Het boek "Fictions" verzamelt in eerste plaats zijn grootschalige fotobewerkingen, mét humor, creativiteit en vooral de vraag "waartoe zijn we écht in staat en hoe kúnnen we leven?". Zo loopt Dujardin de randjes van de realiteit eraf.

 

Hatje Cantz
Juni 2014
€ 39,80

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 
 

Robbrecht & Daem - An Architectural Anthology


Van een duivenkot in Dorst tot het Concertgebouw in Brugge. Deze baksteen van een boek verzamelt alles van het kleinste tot het grootste project van architectenbureau Robbrecht & Daem. Hun internationale reputatie wordt hiermee ook duchtig in de verf gezet, van interieur tot gebouw, van infrastructuur tot stadsontwikkelingsproject. 

 

Mercatorfonds
November 2017
€ 59,95

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.